Wybór między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką daje nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wskutek tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa mielona jest olśniewającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na należytej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odszukać się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.